EU CSRD Assurance

CSRD Varmentaminen: Yleiskatsaus EU-lainsäädäntöön

Johdanto CSRD varmentamiseen

Yritysten kestävän kehityksen raportointidirektiivi (CSRD) edellyttää yrityksiltä kestävyysraportin varmentamista. Tämä lisää raportoidun informaation luotettavuutta. Varmennus CSRD.n vaatimusten mukaan on mahdollista kahdella eri tavalla: Rajoitettuna varmennuksena tai kohtuullisena varmennuksena. Tilikaudesta 2024 alkaen kestävyysraportointivelvollisten yritysten on hankittava rajoitettu varmennus kestävyysraportilleen ulkopuoliselta varmentajalta.  

Rajoitettu varmuus 

Rajoitetussa varmennuksessa tilintarkastaja toteuttaa vähemmän testejä. Auditoinnin johtopäätös esitetään yleensä negatiivisessa muodossa. Käytännössä tilintarkastaja toteaa, että olennaista virheellisyyttä ei ole havaittu tarkasteltavassa asiassa. Rajoitetun varmuuden saavuttamiseksi vaadittu työmäärä on pienempi kuin kohtuullisen varmuuden.  

Kohtuullinen varmuus 

Kohtuullinen varmuus saavutetaan laajojen menetelmien myötä, mukaan lukien yrityksen sisäinen valvonta sekä testaaminen. Kohtuullisen varmennuksen johtopäätös esitetään yleensä positiivisessa muodossa. Tilintarkastaja lausuu arvion raportoinnin toteutumisesta ennalta määriteltyjen kriteerien perusteella. Kohtuullinen varmuus vaatii huomattavasti enemmän työtä kuin rajoitettu varmuus.  

EU:n asteittainen lähestymistapa CSRD-varmennukseen

Asteittainen siirtyminen rajoitetusta varmuudesta kohtuulliseen varmuuteen mahdollistaa varmennuspalveluiden ja markkinoiden sekä raportointikäytäntöjen asteittaisen kehittämisen. Samalla lähestymistapa myös porrastaa yritysten raportointikustannuksia, sillä kohtuullinen varmuus on rajoitettua varmuutta kalliimpaa yrityksille.  

EU-lainsäädännön aikataulu 
Lokakuu 2026 Lokakuuhun 2026 mennessä EU määrittelee menettelyt, joita tilintarkastajien ja tilintarkastusyhteisöjen on noudatettava laatiessaan johtopäätöksensä kestävän kehityksen raportoinnin rajoitetusta varmuudesta. Menettelyihin kuuluvat toimeksiannon suunnittelu, riskien huomioon ottaminen ja niihin vastaaminen sekä varmennusraporttiin sisällytettävien johtopäätösten tyyppi. Ennen lokakuuta 2026 tilintarkastusyhteisöjen tulee perustaa varmennus kansallisiin varmennusstandardeihin.
Lokakuu 2028Lokakuuhun 2028 mennessä EU antaa kohtuullisen varmuuden standardit arvioituaan, onko kohtuullinen varmennus mahdollista tilintarkastajille ja yrityksille.
Joulukuu 2028Joulukuun 31. päivään 2028 mennessä komissio tarkastelee ja raportoi kestävän kehityksen varmennusmarkkinoiden keskittymisestä, ottaen huomioon kansalliset säädökset riippumattomien varmennuspalvelujen tarjoajille ja arvioiden niiden vaikutusta markkinoiden avaamiseen.

CSRD-varmennus pähkinänkuoressa

EU-lainsäädäntö edellyttää, että yritys varmentaa kestävyysraporttinsa riippumattomalla kolmannella osapuolella ja että raportin on oltava julkisesti saatavilla. 

Kestävyysraportin tulee sisältää yhden tai useamman henkilön tai valtuutetun yrityksen lausunnon, jossa he ilmaisevat mielipiteensä raportoinnin tarkkuudesta. Näiden henkilöiden tai yritysten on oltava valtuutettuja varmentamaan raportti. 

Tilintarkastajan tai tilintarkastusyhtiön on esitettävä kestävyysraportoinnin varmennuksen tulokset noudattaen komission hyväksymiä varmennusstandardeja tai kansallisia standardeja. 

Vähintään yhden henkilön tulisi olla aktiivisesti mukana varmennusprosessissa. Tilintarkastajan on kirjoitettava varmennuslausunto, joka sisältää seuraavat tiedot: tilintarkastajan yksikkö, raportointijakso, sovellettu viitekehys, varmennuksen laajuus, varmennusstandardit ja varmennuksen tulos. 

Digitalisaatio apunasi vaatimustenmukaisen CSRD-raportoinnin toteuttamisessa  

CSRD-raportointi vaatii digitaalista lähestymistapaa alusta alkaen. Manuaaliset raportointimenetelmät eivät ole riittävän tehokkaita.  CSRD:n vaatimusten noudattaminen edellyttää kestävyysraportin sähköistä merkitsemistä sekä raportin toimittamista yhtenäiseen eurooppalaiseen yhteyspisteeseen (ESAP). ESAP on suunniteltu otettavaksi käyttöön tammikuussa 2028. CSRD-vaatimusten saavuttaminen ilman varta vasten prosessia varten suunniteltua ohjelmistoa on erittäin haastavaa. Ecobio Manager -raportointiohjelmisto on tukenasi, saattaen yrityksesi läpi digitaalisen raportointiprosessin.       

Sulavaa kestävyysraportointia Ecobio Managerin avulla      

Ecobio Manager on kokonaisvaltainen ratkaisu kestävyysraportoinnin toteuttamiseen. Ohjelmisto kattaa kaksoisolennaisuusarvioinnin, taksonomialuokittelun, datan keruun, raportin valmistelun, varmentamisen sekä julkaisun. Asiantuntijoiden suunnittelema Ecobio Manager pitää huolen, että yrityksesi noudattaa  CSRD:n ja ESRS:n vaatimuksia. 

CSRD Sustainability reporting software for cost-savings and compliance

Smooth workflow for your team – from double materiality assessment to sustainability statement.

Lue myös

Kestävyysraportti – mikä se on?
CSRD ESRS

Kestävyysraportti – mikä se on?

Kestävyysraportti on kestävyysraportoinnin tulos. Kestävyysraportti pitää huolen siitä, että yritykset ovat läpinäkyviä ympäristö -sekä yhteiskunnallisista vaikutuksistaan. Se toimii väylänä yrityksille...

Lue lisää