Digitalisaation rooli CSRD-raportoinnissa
Digitalisaatio on avainasemassa onnistuneen CSRD-raportoinnin toteuttamisessa! Euroopan Unioni on ottamassa edistysaskeleen kohti digitaalista aikakautta. Vuonna 2022 EU käynnisti Digitaalinen vuosikymmen 2030-ohjelman. Ohjelman tarkoituksena on mahdollistaa yrityksille ja yksilöille ihmiskeskeisen, kestävän ja vauraan digitaalisen tulevaisuuden rakentaminen. Yksi ohjelman tavoitteista on kehittää yritysten digitaalisia valmiuksia. Muun muassa tämä heijastuu uusiin kestävyysraportointitavoitteisiin.
Digitalisaation merkitys CSRD:lle sekä EU:n Green Dealille
Euroopan Unionin uusi kestävyysraportointidirektiivi CSRD ohjaa yrityksiä toimimaan kestävästi sekä tarjoamaan läpinäkyvää ja vertailukelpoista tietoa toimintansa vaikutuksista.
Vuonna 2020 voimaan astunut EU taksonomia täydentää CSRD:tä tarjoamalla standardisoidun tavan yritysten taloudellisten toimintojen luokitteluun kestävyyden näkökulmasta. Yhdessä CSRD ja EU taksonomia toimivat Green Dealin ytimessä.
Green Deal ajaa Euroopan kehitystä kohti modernia, resurssitehokasta ja kilpailukykyistä talousaluetta. Ohjelma pyrkii saavuttamaan päästöneutraaliuden vuoteen 2050 mennessä ja irrottamaan talouskasvun aineellisista resursseista digitaalisin keinoin. Siirtymä digitaaliseen aikakauteen parantaa liiketoiminnan tehokkuutta ja karsii hiilijalanjälkeä.
Digitalisaatio on avainasemassa CSRD:n sekä EU taksonomian vaatimusten saavuttamisessa
CSRD-direktiivi mullistaa yritysten taloudellisen raportoinnin, ohjaten kurssia kohti kestävämpää tulevaisuutta. Suurten pörssiyritysten on julkaistava kestävyysraportti tilikauden 2024 tiedoista vuonna 2025. Kestävyysraportointi tarjoaa sidosryhmille läpinäkyvää ja vertailukelpoista informaatiota yritysten kestävyystavoitteista sekä niiden toteutumisesta. Raportoitu tieto tulee olemaan helposti sidosryhmien saatavilla ESAP-tietokannassa, edistäen faktapohjaista päätöksentekoa.
Yhteensä CSRD tulee vaikuttamaan jopa 50 000 yritykseen Euroopassa. Direktiivin laajat vaikutukset nostavat digitalisaation merkityksen kriittiseksi. Yritysten nykyinen taloudellinen raportointi tapahtuu jo pääosin digitaalisesti. CSRD tulee lisäämään digitalisaation astetta entisestään. Digitalisaatio kohentaa niin raportoinnin tehokkuutta, kuin tarkkuuttakin läpi arvoketjun automatisoimalla raportointidatan keruuta ja -käsittelyä.
Ennen kaikkea digitaalinen kestävyysraportointi on yrityksille mahdollisuus parantaa markkina-asemaansa. Kerätty raportointidata voidaan muuntaa tuotteeksi tai sitä voidaan soveltaen tarjota asiakkaille lisäpalveluna. Tiedon nopea liike ympäri maailmaa mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan ja analyysin, parantaen päätöksenteon laatua.
Digitalisaatio on keskiössä myös EU taksonomian ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen määrittelyssä. Digitaaliset työkalut mahdollistavat arvioinnin ja taksonomialuokittelun automatisoinnin sekä parantavat jälleen informaation kulkua sidosryhmille.
Digitaalinen ekosysteemi CSRD-raportointiin
Siirtymä kohti digitaalista Eurooppaa on jännittävä ja merkityksellinen haaste täynnä kimurantteja kysymyksiä. Euroopan Unionin kaksoissiirtymä kohti digitaalista ja kestävää Eurooppaa edistää myös kestävän kehityksen raportointivaatimusten saavuttamista. EU suunnittelee yritysten kestävyystietojen saattamista helposti saataville yhteisen yhteyspisteen, ESAP:in kautta. Jotta kestävyystietojen vertailtavuus ja saatavuus ESAP:in avulla toteutuu, on kestävyysraportissa käytettävä tiettyä digitaalista merkintätapaa, ”tägäystä”.
Digitalisaatio apunasi vaatimustenmukaisen CSRD-raportoinnin toteuttamisessa
CSRD-raportointi vaatii digitaalista lähestymistapaa alusta alkaen. Manuaaliset raportointimenetelmät eivät ole riittävän tehokkaita. CSRD:n vaatimusten noudattaminen edellyttää kestävyysraportin sähköistä merkitsemistä sekä raportin toimittamista yhtenäiseen eurooppalaiseen yhteyspisteeseen (ESAP). ESAP on suunniteltu otettavaksi käyttöön tammikuussa 2028. CSRD-vaatimusten saavuttaminen ilman varta vasten prosessia varten suunniteltua ohjelmistoa on erittäin haastavaa. Ecobio Manager -raportointiohjelmisto on tukenasi, saattaen yrityksesi läpi digitaalisen raportointiprosessin.
Sulavaa kestävyysraportointia Ecobio Managerin avulla
Ecobio Manager on kokonaisvaltainen ratkaisu kestävyysraportoinnin toteuttamiseen. Ohjelmisto kattaa kaksoisolennaisuusarvioinnin, taksonomialuokittelun, datan keruun, raportin valmistelun, varmentamisen sekä julkaisun. Asiantuntijoiden suunnittelema Ecobio Manager pitää huolen, että yrityksesi noudattaa CSRD:n ja ESRS:n vaatimuksia.